W Meksyku zjada się bardzo duże ilości awokado. Nie tylko ze względu na popularność pasty quacamole. To również dodatek do dań z ryb, sałatek czy różnych potraw na bazie placków kukurydzianych.
Guacamole jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego warto je robić nawet w ostatniej chwili – im świeższe bowiem, tym lepsze.
Na 4 osoby wystarczą: 2 owoce awokado (muszą być miękkie), 1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, limonka, cytryna, pęczek kolendry, zielona papryczka chili i ewentualnie 2 łyżki oliwy.
Polecamy: Jak wyjąć pestkę z awokado
Mieszamy łyżkę drobno siekanej cebuli i papryczki (bez pestek), wyciskamy do nich sok z limonki. Czekamy kilka minut, by cebula straciła ostry aromat. Dodajemy posiekaną kolendrę i zmiażdżony czosnek. Z awokado wybieramy miąższ i przekładamy do cebuli, papryczki i kolendry. Ubijamy całość tłuczkiem na gęstą masę. Można też zamiast tłuczka, użyć blendera. Dodajemy sok z cytryny i solimy do smaku.
Aby quacamole nie czerniało, należy dodać nieco oliwy lub włożyć pestkę po owocu do masy.
Niektórzy dodają też do quacamole pomidora.
Polecamy: Przyprawy kuchni meksykańskiej