Guacamole jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego warto je robić nawet w ostatniej chwili.

Jak zrobić guacamole?

Guacamole to popularna pasta z awokado. Świetna do meksykańskich przystawek. Pamiętajmy, że zawsze należy robić ją świeżą, bo awokado szybko traci kolor.
/ 13.12.2010 14:20
Guacamole jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego warto je robić nawet w ostatniej chwili.

W Meksyku zjada się bardzo duże ilości awokado. Nie tylko ze względu na popularność pasty quacamole. To również dodatek do dań z ryb, sałatek czy różnych potraw na bazie placków kukurydzianych.

Guacamole jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego warto je robić nawet w ostatniej chwili – im świeższe bowiem, tym lepsze.

Na 4 osoby wystarczą: 2 owoce awokado (muszą być miękkie), 1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, limonka, cytryna, pęczek kolendry, zielona papryczka chili i ewentualnie 2 łyżki oliwy.

Polecamy: Jak wyjąć pestkę z awokado

Mieszamy łyżkę drobno siekanej cebuli i papryczki (bez pestek), wyciskamy do nich sok z limonki. Czekamy kilka minut, by cebula straciła ostry aromat. Dodajemy posiekaną kolendrę i zmiażdżony czosnek. Z awokado wybieramy miąższ i przekładamy do cebuli, papryczki i kolendry. Ubijamy całość tłuczkiem na gęstą masę. Można też zamiast tłuczka, użyć blendera. Dodajemy sok z cytryny i solimy do smaku.

Aby quacamole nie czerniało, należy dodać nieco oliwy lub włożyć pestkę po owocu do masy.

Niektórzy dodają też do quacamole pomidora. 

Polecamy: Przyprawy kuchni meksykańskiej