Przygotowanie tej potrawy wcale nie jest trudne - wymaga jedynie sporo czasu - jeśli nie samego wykonania to na pewno oczekiwania.
Często nazywa się ją zawijaną tortillą co jednak jest dużym uproszczeniem i nie oddaje w pełni jej istoty. Tortilla i farsz to bowiem jeszcze nie wszystko.
Istnieje wiele różnych wariacji tej potrawy - podaje się ją z farszem mięsno-warzywnym ale też z dodatkiem np. bananów. Tym o czym trzeba pamiętać jest papryczka chili.
Do przygotowania prostej i smacznej enchilady będziemy potrzebować: mięsa mielonego wieprzowego (ok. 300 g), 1 cebulę, ząbek czosnku, 2 jaja, 1 paprykę, 1 szklankę śmietany 22%, ćwierć łyżeczki chili, 250 g pomidorów z puszki, soli, ćwierć łyżeczki chili, łyżeczka masła do smażenia, tarty żółty ser.
Dodatkowo należy przygotować kukurydziane placki, ale można też wykorzystać gotowe.
Zobacz także: Jak zrobić tortillę?
Mięso mielone podsmażamy z pokrojoną w paseczki papryką. Papryczkę chili, odrobinę soli, pomidory, czosnek i cebulę miksujemy na jednolitą masę, przełożyć ją na patelnię z łyżeczką masła. Smażyć 5 minut.
Osobno zmiksować jaja ze śmietaną i łyżką gorącego sosu z patelni. Następnie razem połączyć ciągle mieszając. Podsmażone mięso dodać do sosu i podzielić na porcje wykładając je na tortille. Ułożyć ciasno obok siebie w żaroodpornym naczyniu, posypać startym serem i polać resztą sosu.
Polecamy: Przyprawy kuchni meksykańskiej
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.