Jak zrobić domowy twarożek?

Twaróg własnej roboty? Nic bardziej prostszego. Poniżej podajemy sposób, jak zrobić domowy twarożek.
/ 09.07.2013 12:38

Twaróg własnej roboty? Nic bardziej prostszego. Poniżej podajemy sposób, jak zrobić domowy twarożek.

Jak zrobić domowy twarożek?

Do przygotowania potrzebne nam będzie:

  • 1 l mleka
  • 3 łyżki śmietany 12 %

Sposób przygotowania:

Mleko przegotować. Ostudzić.

Gdy osiągnie temperaturę pokojową dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Odstawić do ukwaszenia na dwa dni.

Gdy pojawi się skrzep, garnek ustawić na małym ogniu i podgrzewać. Nie można doprowadzić do zagotowania, ponieważ ser będzie twardy i grudkowaty. Odstawić do wystygnięcia.

Sito wyłożyć lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową i wylewać na nie delikatnie skrzepnięte mleko. Ser dobrze odcisnąć, zawinąć w pieluchę i obciążyć np. słoikiem z wodą, bądź drewnianą deską do krojenia. Pozostawić na kilka godzin, aż twaróg dobrze odcieknie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)