Czerwony ryż to ryż zabarwiony sokiem z pomidorów i odrobiną papryki. Jest smaczną i dość prostą potrawą, którą z powodzeniem można robić na wczesną kolację.
Potrzebne będą:
Puszka siekanych pomidorów
2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
1 średniej wielkości papryka, pokrojone w kostkę
2 łyżeczki soli
2 -3 łyżeczki cukru pudru
1 plaster plaster boczku
1 laska kiełbasy wędzonej (może być jałowcowa)
3 szklanki wody
2 szklanki ryżu długoziarnistego
2 łyżki czarnego pieprzu
W wysokiej i dużej patelni usmaż boczek, odłóż go na talerz, a na jego miejsce wrzuć cebulę i paprykę (aby usmażyły się w aromatycznym tłuszczu). Podsmaż warzywa, aż nieco zmiękną. Dodaj następnie wodę, pomidory, sól i pieprz. Duś całość przez około 5 minut, a następnie dodaj ryż i gotuj kolejne 5 minut. Gdy całość zacznie bulgotać, dodaj pokrojone w kostki kiełbasę i boczek.
Przelej całość do ceramicznego naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez 35 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Polecamy: Ryż lekki jak chmurka