Makaronowe rurki.

Jak zrobić canelloni na własną rękę?

Canelloni można nadziewać szpinakiem lub mielonym mięsem z pomidorami. Ale jeśli nie lubimy wpychać rękami w makaronowe rureczki kawałków jedzenia, spróbujmy innej metody.
/ 26.08.2010 09:39
Makaronowe rurki.

Zróbmy ciasto na makaron, wytnijmy z niego równej wielkości kwadraty, połóżmy na każdy z nich nadzienie – duszony szpinak z serem pleśniowym i śmietanką, mielone mięso z siekanymi pomidorami lub mieszaninę żółtych serów.

Teraz zawijajmy makaronowe kwadraty w walce. Nadzienia powinno być na tyle dużo, by rurki były po zwinięciu jędrne. Brzegi, które „zapinają” nasze walce zwilżmy nieco wodą, aby dobrze się zlepiły.

Ceramiczne naczynie do zapiekania posmarujmy suto oliwą, ciasno układajmy na nim makaronowe walce, złączeniem do spodu. Całość zalejmy sosem beszamelowym, tak, aby rurki były w całości zalane. Na wierzch sypiemy pokruszoną mozarellę.

Polecamy: Lasagne - co zrobić, by nie była sucha?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)