Jak zrobić brownie?

Czego poszukujemy w kostce czekolady?
Brownie to rodzaj czekoladowego ciasta. Duma amerykańskiego cukiernictwa. A ostatnio również przebój polskich kawiarni. Teraz i wy możecie upiec je w swoich domach.
/ 22.11.2010 15:07
Czego poszukujemy w kostce czekolady?

Brownie nie wymaga bardzo dużo pracy. Kochają je dorośli i dzieci. A najbardziej dziewczyny. Te małe i te trochę większe…

Na brownie potrzebne będzie:

1 / 2 kostki masła
1 szklanka cukru białego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (jeśli nie masz, użyj cukru waniliowego, choć to już nie będzie to samo)
1 / 3 filiżanki niesłodzonego kakao w proszku
1 / 2 szklanki mąki
1 / 4 łyżeczki soli (koniecznie, inaczej ciasto będzie mdłe!)
1 / 4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki masła, miękkiego
3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżeczka cukru
1 szklanka cukru pudru

Polecamy: Brytyjskie menu

1. Rozgrzej piekarnik do 175 ° C. Prostokątną formę wysmaruj masłem i oprósz mąką.

2. W dużym garnku rozpuść 1 / 2 szklanki masła. Zdejmij z ognia i wymieszaj z cukrem, jajkami oraz łyżeczką wanilii.
Wymieszaj w osobnym naczyniu 1 / 3 szklanki kakao, 1 / 2 szklanki mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodaj do masy maślanej, wymieszaj całość i wylej na formę.

3. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 -30 minut. Uważaj, aby nie przypalić!

4. Zrób następującą pomadę: połącz 3 łyżki masła, 3 łyżki kakao, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, łyżeczkę cukru i 1 szklankę cukru pudru. Smaruj pomadą ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe. Podawaj pokrojone w kwadraty.

Polecamy: Formy do pieczenia

Redakcja poleca

REKLAMA