Banany.

Jak zrobić banany w cieście po wietnamsku?

Czy istnieje na świecie jakaś kuchnia, w której nie ma deserów? Słodkości w kuchni osładzają nam życie. A życie większości mieszkańców Wietnamu do najlżejszych nie należy.
/ 02.11.2010 12:04
Banany.

Banany w cieście to dla niektórych promyk światła w mroku dnia. Gdy i ty masz melancholijny nastrój, gdy jest ci źle i chcesz jakoś przemóc złą passę, włóż fartuszek i zrób sobie banany w cieście. Przynajmniej przez chwilę zapomnisz o problemach.


Potrzebne będą
3 banany
100 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
sezam
czarny sezam
200 ml mleka kokosowego
karmel
50 g wiórków kokosowych
skórka z limonki
100 g cukru

Polecamy: Imbir - przyprawy kuchni chińskiej

wok i olej do głębokiego smażenia

Ewentualnie: mięta, anyż, laski cynamonu


Najpierw robimy ciasto do panierowania bananów: mleko kokosowe, mąkę, cukier, wiórki kokosowe i skórkę z limonki (otartą) mieszamy ze sobą. Ciasto powinno być dość gęste.


Następnie kroimy obrane banany na 5 centymetrowe kawałki, obtaczamy w mące ziemniaczanej i zanurzamy w cieście (np. za pomocą szczypczyków). Smażymy w woku, na głębokim oleju.

Usmażone banany podajemy polane karmelem (ale nie jest to konieczne), z dekoracją z liści mięty, gwiazdek anyżu i lasek cynamonu.

Polecamy: W jaki sposób robić sos karmelowy?