Polenta to podstawa
Do przygotowania babeczek niezbędna jest polenta. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga chwili skupienia, gdyż w trakcie jej gotowania trzeba cały czas mieszać, aby uniknąć przypalenia. Najpierw wlewamy do garnka nieco ponad dwie szklanki wody i doprowadzamy do zawrzenia. Powoli wsypujemy sto gramów kaszki kukurydzianej, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Potem zmieszamy ogień i gotujemy jeszcze kilkanaście minut, aż kaszka zmięknie. Uwaga, gotująca się kaszka lubi pryskać. Po zdjęciu z ognia dodajemy kilka łyżek tartego parmezanu i i łyżkę masła. Doprawiamy, mieszamy.
Zobacz także: Polenta - jak przygotować z i czym podawać
Pomidorowy wierzch
Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, mieszamy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do każdej foremki na muffinki wrzucamy po jednym pomidorku. Na to nakładamy masę kukurydzianą i odstawiamy na godzinę, nawet półtorej, aby stężała. Po tym czasie wykładamy babeczki na półmisek, pomidorowy spód powinien znaleźć się na wierzchu. Można w osobnym naczyniu przygotować sos, którym każdy poleje sobie babeczkę przed zjedzeniem. Doskonale nadawać się tu będzie dip majonezowy lub jogurtowy z dodatkiem ziół. W ten sposób do żółci i czerwieni dojdzie jeszcze zieleń, a przystawka stanie się nie tylko ładniejsza, ale i smaczniejsza.
Zobacz także: Pomidory