Jak wykonać rybę w greckim stylu?

Grecy nie biją rekordów w ilości spożywanych ryb, ale potrafią być mistrzami w ich przygotowywaniu. Znają też mnóstwo sposobów na owoce morza.
Jak wykonać rybę w greckim stylu?

Smak rozmaitości

Na najlepsze ryby w szerokim wyborze liczyć można w sezonie od jesieni do wiosny, ponieważ latem obowiązują ograniczenia w połowach. Bez względu jednak na to, co złowią Grecy, Greczynki na pewno zmienią to w smaczny posiłek. Często na stołach pojawiają się dorsze, chętnie przygotowywane z dodatkiem aromatycznych sosów, na przykład czosnkowego lub z migdałami. Popularna jest też makrela, pieczona ze świeżymi ziołami lub w korzennej marynacie. Pojawia się pstrąg i karp. Ten pierwszy świetnie smakuje z dodatkiem masła, wina i ziół, drugi - w greckim wykonanie może spotkać się na przykład z sosem orzechowym. Nie brak na greckich stołach tuńczyka, dorady, barweny oraz licznych małych rybek, które zazwyczaj są po prostu pieczone z oliwą, cytryną i ziołami. Z płaszczek przyrządzano kiedyś zupę rybną, dziś do jej sporządzenia wystarczy po prostu mieszanka różnych ryb.

Polecamy: Gdzie zjeść w Grecji?

Ośmiornica na czele

Wśród wszystkich owoców morza największą popularność zdobyła w Grecji ośmiornica. Przygotowuje się ją na grillu, duszoną w winie, smażoną ze szpinakiem, pojawia się też w sałatkach, gulaszach i pilawach. Najczęściej wykorzystuje się małe ośmiorniczki, gdyż osobniki duże są bardzo twarde i przez to znacznie trudniejsze do przyrządzenia. Dużą popularnością cieszą się też kalmary, najczęściej są one po prostu smażone, ale zdarzają się faszerowane lub duszone z warzywami. Wśród owoców morza sympatią Greków cieszą się również małże, krewetki i mątwy. Ciekawą przekąską są jeżowce, ich ikra uważana jest za niezwykle skuteczny afrodyzjak. Z ikry dorsza przyrządza się z kolei taramosalatę, rodzaj pasty jedzonej najczęściej z chlebkiem pitta.

Zobacz także: Jakie desery są najpopularniejsze w Grecji?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)