Jak przyrządzić makaron ze szpinakiem?

Makaron ze szpinakiem to pomysł na zielony wiosenny obiad.
Za oknem zielono, warto więc przenieść odrobinę tego wiosennego czaru do naszej kuchni i stworzyć coś niebanalnego i zdrowego - na przykład makaron ze szpinakiem.
/ 20.04.2011 14:27
Makaron ze szpinakiem to pomysł na zielony wiosenny obiad.

Im piękniejsza pogoda, tym bardziej każdy chce spędzać jak najmniej czasu w pracy, w domu robiąc porządki czy w kuchni, przygotowując obiad. Zatem im mniej czasu zajmie jego wykonanie, tym lepiej. Tagiatelle ze szpinakiem to idealna odpowiedź na pytanie o szybki i zdrowy obiad. Zaspokoi każdy głód, a co równie istotne – prezentuje się bardzo zachęcająco.

O dobroczynnych właściwościach szpinaku nie trzeba nikomu mówić zbyt wiele – bogaty w żelazo i witaminy, stawia na nogi i dodaje energii, dlatego powinien mieć swoje honorowe miejsce w twoim jadłospisie. Nie jest drogi, idealnie komponuje się z fetą, stanowi wspaniały dodatek do sałatek, zdaje egzamin jako farsz do pierogów i quesadillas… Słowem – nie powinno go zabraknąć na Twoim stole, a zwłaszcza w okresie wiosennym będzie bohaterem Twoich dań.

Zobacz także: Jak postępować ze szpinakiem?


Jak zrobić tagiatelle ze szpinakiem?


Do wykonania tego dania nie potrzeba zbyt wielu składników – to kolejna zaleta tej potrawy. Powinnaś mieć w lodówce pierś z kurczaka, ok. 50 g szpinaku, śmietanę (12% lub 18%). Ponadto koniecznym składnikiem jest makaron tagiatelle – ok. 150 g., czosnek oraz pieprz i sól. Do gotującej się wody wrzuć makaron, posól i ugotuj al dente. W międzyczasie zajmij się szpinakiem – wrzuć go na patelnię (możesz go uprzednio grubo pokroić, łodyżki najlepiej odkroić), dolej 3 łyżki wody i mieszaj, aż zmięknie.

Odsącz na sitku i odłóż na jakiś czas. Następnie pokrój kurczaka na dowolnej wielkości kawałki, rozgrzej oliwę na patelni, i smaż go na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, zmniejsz ogień do minimum, włóż szpinak aby się podgrzał, wlej śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Całość wymieszaj i lekko podgrzej (nie gotuj!).

Makaron odcedź, włóż z powrotem do garnka, wymieszaj z oliwą extra virgin i wlej do niego sos z patelni. Połącz składniki i gotowe! Tak przygotowane danie możesz rozłożyć na głębokich talerzach i skropić dodatkowo cytryną.

Polecamy: Jak się robi pierożki ze szpinakiem?