Antybiotyki blokują rozkład alkoholu zostawiając w organizmie trujące półprodukty

Jak przygotować langosz

Langosz to smażony placek drożdżowy, polewany sosem czosnkowym lub pomidorowym. Można go zjeść już zaraz za polsko-słowacką granicą: w Bardejowskich Kupelach. Podawany z piwem stanowi pyszne i sycące danie.
/ 03.10.2010 22:50
Antybiotyki blokują rozkład alkoholu zostawiając w organizmie trujące półprodukty

Ciasto na langosz robi się tak, jak zwykłe ciasto drożdżowe (np. jak na drożdżówki). Gdy wyrośnie, formuje się z niego okrągły placek o podwyższonych brzegach. Następnie smaży na gorącym oleju. Gdy skórka się zrumieni, przewracamy langosz na drugą stronę. Przed podaniem, wierzch smaruje się zmiażdżonym czosnkiem

Na koniec placek polewa się sosem z majonezu, śmietany, czosnku i soli lub majonezu, przecieru pomidorowego/sosu pomidorowego, czosnku i soli. Langosz najlepiej smakuje popijany piwem!

Polecamy: Jak upiec szynkę?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)