Laksę robi się z szalotek, chilli, kolendry, kurkumy, galangal, trawy cytrynowej, orzeszków makadamia,chilli,krewetek, pasty krewetkowej, bazylii oraz ząbków czosnku.

Jak przygotować laksę

Laksa to chińsko-malezyjska potrawa: makaron w pikantnym bulionie curry. Tradycja, której trzeba zasmakować...
/ 21.09.2010 20:40
Laksę robi się z szalotek, chilli, kolendry, kurkumy, galangal, trawy cytrynowej, orzeszków makadamia,chilli,krewetek, pasty krewetkowej, bazylii oraz ząbków czosnku.

Laksa to bogactwo smaków na talerzu. Jest niezwykle popularną potrawą w swoim rejonie. Robi się ją z szalotek, chilli, kolendry, kurkumy, galangal (dwie łyżeczki), trawy cytrynowej (2 łodygi), orzeszków makadamia (ok. 10), suszonego chilli (3 sztuki, bez nasion), suszonych krewetek (dwie łyżki), pasty krewetkowej (łyżki), suszonej bazylii (dwie łyżeczki), ząbków czosnku (3). Wszystkie te składniki rozdrabniamy w blenderze. Można też utrzeć je w moździerzu, jeśli ktoś ma dużo czasu. 

Polecamy: Ekspresowe danie kuchni chińskiej

Masę następnie gotujemy w woku przez 6 minut, po czym wlewamy 9 i pół dużych łyżek wody. Dodajemy jeszcze 2 kawałki trawy cytrynowej. Potem gotujemy przez 10 minut. Do całości wlewamy mleczko kokosowe (pół szklanki) oraz poduszeczki z tofu (lub kawałki tofu). Dodajemy 10 plastrów przegrzebków (lub pokrojone w plastry kalmary). Nadal gotujemy. Około 6 minut.

Ugotowany makaron ryżowy przekładamy do miski, dokładamy dwie tygrysie, ugotowane krewetki oraz kiełki soi lub fasoli, następnie ugotowane przegrzebki, poduszeczki tofu i zalewamy wywarem. Laksę jemy łyżką.

Zobacz także: Jak powstaje chiński makaron?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)