Jak przygotować knedelki z Łużnej

Łużna to wielka i piękna wieś, położona na południu Polski, niedaleko Jasła. Robi się tu bardzo ciekawe knedelki. Ze skwarek i bułki…
/ 03.10.2010 23:20

Dwie bułki kroimy w centymetrowe kostki. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek (ok. 20 dkg). Skwarki zbieramy, zaś na wytopionym tłuszczyku smażymy połowę kostek pszennych. Gdy się zrumienią, przesypujemy je do miski, dodajemy kostki nieusmażone oraz skwarki. W osobnym naczyniu rozmącamy dwa jajka i tyle mąki, aby uzyskać rzadkie ciasto (taki jak na lane kluski).

Przelewamy ciasto do miski z bułką i skwarkami. Mieszamy. Następnie nabieramy łyżką i kładziemy na gotującą się wodę lub rosół. Gotujemy, aż kluseczki wypłyną i zwiększą swoją objętość (ok. 2 minut).

Uwaga: woda powinna jedynie mrugać, aby kluseczki się nie rozpadły. Ciasto nie może być natomiast zbyt gęste, bo kostki z bułek nie zwiększą objętości.

Takie knedelki podaje się następnie z sosem koperkowym. Są idealne do pieczonego królika.

Polecamy: Jak przygotować staropolski grzybek?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)