Jak przygotować kiszkę ziemniaczaną?

Kiszka ziemniaczana to mało wdzięczna nazwa niezwykle smakowitej potrawy z Podlasia. Gdyby jej przygotowanie nie było tak pracochłonne, mogłabym się kiszką zajadać co tydzień.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (24)
/23.12.2018 21:56
1. Po co odelwać tłuszcz wytopiony że smażenia aby za chwilę dodać olej? 2. Nie rozmaryn a dużo majeranku. 3. Nie ma zaczenia czym nakłujesz czy wykałaczką, czy widelcem. 4. Serio? Gotowanie kiszki? Skąd jesteś bo na pewno nie z Podlasia! 5. Można zrobić kiszkę i z metrowej kiszki nie trzeba ciąć. Im dłuższa kiszka tym wygodniej ja napchać np. maszynką do mielenia mięsa z końcówką masarską. 6. Babki nie trzeba piec w szklanym naczyniu. Może być blacha metalowa.
/21.01.2017 10:51
Witam. Ktoś pisze, że gotowanie kiszki to żart. Niestety trochę prawdy w tym jest. Kiszkę należy parzyć około 20 minut, w tym czasie masa nadzienia zwiększy objętość i nie pęknie podczas pieczenia. Pamiętajmy jednak by farsz nadziewać maksymalnie do połowy objętości jelita. Wtedy mamy pewność, że podczas parzenia i pieczenia kiszka nam nie pęknie. A ha, jeszcze jedno. Podczas parzenia w wodzie o temperaturze ok. 90 stopni nakówamy i wypuszczamy powietrze. Po czym poznać, że kiszka się odparzyła? Ano będzie pływać na wierzchu. To jest mój sprawdzony przepis i nigdy mi nie pękają, w przeciwieństwie do innych smakoszy kiszek. Pozdrawiam i smacznego
/17.03.2016 22:11
UWAGA:JELIT NIE MROZIMY!!!! możemy przechować w soli w lodówce - zamrozone możemy od razu wyrzucić .
POKAŻ KOMENTARZE (21)