Żółtka ucieramy z cukrem.

Jak powstają chińskie chmurki

W chińskich potrawach można znaleźć czasami dziwaczne składniki. Suszony mech, jaskółczą ślinę, konika morskiego… Ale czasami coś, co wygląda egzotycznie, może się okazać bardzo znajomym produktem.
/ 28.09.2010 17:02
Żółtka ucieramy z cukrem.

Chińska chmurka to bardzo smaczna i efektowna ozdoba wszelkich bulionów i potraw, których składnikiem są jaja. A powstaje w następujący sposób:

Rozgrzewamy w woku olej. Lejemy go dość dużo, bo to będzie potrawa smażona w głębokim tłuszczu. W międzyczasie oddzielamy od żółtek białka (2-3). I bardzo dokładnie miksujemy je, ze szczyptą soli. Gdy powstanie idealnie sztywna, białkowa piana (to kluczowa dla tego dania sprawa), nabieramy łyżką masę i zsuwamy na tłuszcz za pomocą drugiej łyżki. Smażymy z obydwu stron, tyle tylko by masa się zrumieniła. Przewracamy ostrożnie, aby nie zepsuć struktury i pięknego kształtu białek. Tak usmażone chińskie chmurki podajemy z bulionem (plus np. makaron somen, sos sojowy, siekany imbir i odrobina kurczaka).

Polecamy: 10 kroków do sukcesu w kuchni chińskiej

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)