Wok to chińska patelnia do szybkiego smażenia w wysokich temperaturach.

Jak postępować z wokiem ze stali węglowej?

Zakupiony wok ze stali węglowej należy przede wszystkim poddać procesowi wypalania, dzięki któremu powierzchnia naczynia pokryje się czarną warstwą chroniąca przed rdzą i przywieraniem gotowanych potraw.
/ 02.09.2010 21:25
Wok to chińska patelnia do szybkiego smażenia w wysokich temperaturach.

Przed pierwszym użyciem

Szorstkim zmywakiem, używając gorącej wody z płynem do mycia naczyń wyszoruj wok.

Tak umyty wok pozostaw do wyschnięcia – możesz też postawić naczynie na małym palniku kuchenki.

Po wysuszeniu naczynia natrzyj jego wnętrze małą ilością oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek – rozprowadź ja za pomocą papierowego ręcznika.

Teraz postaw wok na dużym ogniu i czekaj, aż dno stanie się czarne. Następnie trzymając za uchwyt wypalaj etapami boki naczynia. W czasie wypalania możesz wok raz jeszcze nasmarować olejem.

Wypalanie trwa do momentu pokrycia się naczynia błyszczącą czarna warstwą.

Zachowaj ostrożność podczas wypalania – zamknij drzwi do kuchni, włącz wentylator lub otwórz okno – podczas wypalania wydziela się duża ilość dymu.

Po każdym użyciu woka – konserwuj naczynie

Wok będzie Ci długo służył, jeśli będziesz o niego prawidłowo dbała. By wok zachować czystości będziesz musiała zaopatrzyć się w bambusową szczotkę przeznaczoną specjalnie do mycia tego naczynia. Bambusowa szczotkę możesz ewentualnie zastąpić szorstkim zmywakiem. Wok myj zawsze tylko wodą – nie używaj detergentów. Suchy wok natrzyj cienka warstwą oleju i postaw na ogniu, by zakonserwować czarną powłokę. 

Polecamy: Herbata Imbirowa

Jeśli zauważysz nadmiar oleju – usuń go ręcznikiem papierowym. W ten sposób nie tylko zabezpieczysz powierzchnię woka przed rdzą – dzięki tym zabiegom naczynie będzie gotowe do użycia następnym razem.

Niezniszczalne naczynie

Na szczęście nawet zardzewiały wok można doprowadzić do stanu jego świetności. Wystarczy wnętrze woka przetrzeć metalowym zmywakiem lub papierem ściernym, a następnie przeprowadzić wypalanie naczynia – dokładnie takie samo jak przy pierwszym użyciu naczynia. 

Czytaj także: Sos Hoisin

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)