Jabłka z grilla

Grillowane jabłka to nie tylko wyśmienity deser. Wybornie smakują również do grillowanego kurczaka, czy indyka.

Grillowane jabłka to nie tylko wyśmienity deser. Wybornie smakują również do grillowanego kurczaka, czy indyka.

Poniżej znajdziecie kilka ciekawych przepisów na jabłka z grilla.

Jabłka z grilla

Jabłka z żurawiną i cynamonem

Składniki:

  • 4 kwaśne jabłka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • konfitura z żurawiny

Sposób przygotowania:

Jabłka podzielić na połowy usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem pudrem i cynamonem. Ułożyć na tacce aluminiowej i grillować około 5 minut z każdej strony. Na każdej połówce ułożyć odrobinę żurawiny.

Grillowane jabłka z lodami

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki dowolnej konfitury
  • łyżka rumu
  • 4 łyżeczki masła
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania:

Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne. Obrać ze skórki górne części jabłek i natrzeć cytryną. Konfiturę wymieszać z rumem i 3 łyżeczkami masła. Jabłka ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Nakładać nadzienie w wydrążone otwory, a na wierzchu umieścić odrobinę masła. Zawinąć każde jabłko w folię.

Grillować pod przykryciem do miękkości przez około 30 minut. Podawać na ciepło z lodami.

Grillowane jabłka z serem brie

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • ser brie naturalny
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • konfitura z borówki

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm. Miód wymieszać z sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą posmarować każdy krążek jabłka z obu stron. Ułożyć na ruszcie na 5 minut. Po odwróceniu na drugą stronę ,ułożyć na wierzchu kawałek sera brie i łyżeczkę konfitury. Grillować,aż serek zacznie się topić.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)