Jabłka z grilla

Grillowane jabłka to nie tylko wyśmienity deser. Wybornie smakują również do grillowanego kurczaka, czy indyka.
/ 23.04.2013 06:31

Grillowane jabłka to nie tylko wyśmienity deser. Wybornie smakują również do grillowanego kurczaka, czy indyka.

Poniżej znajdziecie kilka ciekawych przepisów na jabłka z grilla.

Jabłka z grilla

Jabłka z żurawiną i cynamonem

Składniki:

  • 4 kwaśne jabłka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • konfitura z żurawiny

Sposób przygotowania:

Jabłka podzielić na połowy usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem pudrem i cynamonem. Ułożyć na tacce aluminiowej i grillować około 5 minut z każdej strony. Na każdej połówce ułożyć odrobinę żurawiny.

Grillowane jabłka z lodami

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki dowolnej konfitury
  • łyżka rumu
  • 4 łyżeczki masła
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania:

Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne. Obrać ze skórki górne części jabłek i natrzeć cytryną. Konfiturę wymieszać z rumem i 3 łyżeczkami masła. Jabłka ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Nakładać nadzienie w wydrążone otwory, a na wierzchu umieścić odrobinę masła. Zawinąć każde jabłko w folię.

Grillować pod przykryciem do miękkości przez około 30 minut. Podawać na ciepło z lodami.

Grillowane jabłka z serem brie

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • ser brie naturalny
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • konfitura z borówki

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm. Miód wymieszać z sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą posmarować każdy krążek jabłka z obu stron. Ułożyć na ruszcie na 5 minut. Po odwróceniu na drugą stronę ,ułożyć na wierzchu kawałek sera brie i łyżeczkę konfitury. Grillować,aż serek zacznie się topić.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)