Herbata Imbirowa

Herbata Imbirowa

Chiński napój narodowy gotowany z imbirem. Najczęściej podawany na zimno. Egzotycznie smakuje, orzeźwia, leczy...
/ 17.07.2009 11:28
Herbata Imbirowa

Walory smakowe

Herbata imbirowa ma intensywny, korzenny smak. Schłodzona, doskonale orzeźwia w upalne dni, pobudza. Pita na gorąco – rozgrzewa. Można ją podawać z cytryną lub plastrami pomarańczy. Do osłodzenia podajemy miód lub brązowy cukier.

Lecznicze właściwości imbiru

Herbata imbirowa swoją tradycję wywodzi z Chin, popularnością cieszy się jednak na całym świecie. Prawdopodobnie dzięki leczniczym właściwościom imbiru zyskała uznanie m.in. w ziołolecznictwie. Herbata z imbirem uznawana jest za pomocną w kłopotach z niestrawnością, nudnościami, a także w przeziębieniach i bólu gardła.

Przyrządzanie

Nietrudno samemu przyrządzić herbatę z imbirem. Smakuje o wiele lepiej , niż gotowa – kupiona w sklepie. Oto prosty przepis na herbatę dla dwóch osób:

Składniki

krótki korzeń imbiru
0.5 l wody
2 łyżki zielonej herbaty
miód
2 cytryny

Wykonanie

imbir obrać i pokroić w cienkie plastry, następnie zagotować w wodzie
zagotowaną wodą imbirową zalać liście herbaty, parzyć od 3-5 min.

Herbatę odcedzić, posłodzić miodem (najlepiej letnią herbatę – w zimnej miód nie rozpuści się dobrze) i schłodzić

Z jednej cytryny wycisnąć sok, drugą pokroić w plastry

Chłodną herbatę doprawić sokiem z cytryny.

Wlać do kubków, udekorować plastrami cytryny.