POLECAMY

Gulasz wieprzowy

Pomysł na rodzinny obiad - gulasz wieprzowy z łopatki. To danie rodem z Węgier na dobre zadomowiło się w naszych kuchniach.
Gulasz wieprzowy fot. gotujmy.pl

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej(bez kości)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz,majeranek,papryka ostra
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawy, wymieszać, odstawić na 15 minut. Rozgrzać tłuszcz, dodać mięso, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną cebulę. Podlać bulionem, dusić (uzupełniając co jakiś czas wyparowany płyn) do miękkości mięsa. Mąkę rozmieszać w wodzie, dokładnie, aby nie było grudek, wlać do mięsa i zagęścić sos. Doprawić do smaku.

Autor: Lena

Zobacz także: Schabowy na piątkę

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/6 lat temu
Warto wypróbować ten przepis
/6 lat temu
Taki gulasz jest bardzo smaczny, nie wszystkim smakuje wieprzowina ale myślę że warto przekonać się do tego mięsa.