Gulasz węgierski

Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę, doprawić przyprawą do smaku. Podlać bulionem i gotować ok. 40 minut.
/ 20.10.2006 07:46

Składniki

  • 50 dag wołowiny,
  • olej
  • 2 duże cebule
  • 3/4 l bulionu wołowego
  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1 papryka żółta, czerwona
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag pomidorów
  • sól
  • przyprawa do gulaszu

Sposób przygotowania

Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę, doprawić przyprawą do smaku. Podlać bulionem i gotować ok. 40 minut.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zaś fasolkę pociąć na kawałki. Paprykę pokroić w paski. Pieczarki również pokroić.

Do gotującego się mięsa dodać najpierw ziemniaki, po 5 minutach fasolkę i paprykę, a po kolejnych 10 minutach, pieczarki i gotować jeszcze 3-4 minuty. Pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę, przekroić na ćwiartki i dodać do gulaszu.