Gulasz węgierski

Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę, doprawić przyprawą do smaku. Podlać bulionem i gotować ok. 40 minut.
/ 20.10.2006 07:46

Składniki

  • 50 dag wołowiny,
  • olej
  • 2 duże cebule
  • 3/4 l bulionu wołowego
  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1 papryka żółta, czerwona
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag pomidorów
  • sól
  • przyprawa do gulaszu

Sposób przygotowania

Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę, doprawić przyprawą do smaku. Podlać bulionem i gotować ok. 40 minut.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zaś fasolkę pociąć na kawałki. Paprykę pokroić w paski. Pieczarki również pokroić.

Do gotującego się mięsa dodać najpierw ziemniaki, po 5 minutach fasolkę i paprykę, a po kolejnych 10 minutach, pieczarki i gotować jeszcze 3-4 minuty. Pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę, przekroić na ćwiartki i dodać do gulaszu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/06.02.2011 10:25
To nie jest gulasz węgierski. 1. mięso i cebulę smaży sie na smalcu lub łoju baranim 2. dodatek papryki słodkiej jest tylko sezonowym dodatkiem, potrawa jest rodem z Puszty i wykonywana w jesienne, zimowe i wczesnowiosenne zimne dni. Warzyw świeżych żadnych nie było, stąd też zielona fasolka to jakiś wynalazek. Pieczarki to w ogóle jakiś absurd. 3. oryginalna potrawa jest wybitnie ostra, zatem gdzie jest czuszka czy jakakolwiek ostra papryka ???, gdzie jest choćby czarny pieprz. to tak jakby napisać zupa tajska i nie dać chili 4. jaki wołowy bulion !!!!!!!!!!!!!!!!!!!, kolejny wymysł autora/ki czyli jak w przykłądzi9e wyżej zamiast mleka kokosowego dalibyśmy tłustą śmietanę. Wypasający bydło na Puszcie dolewali do potrawy wodę !!!. 5. GDZIE JEST CZERWONA MIELONA SŁODKA PAPRYKA, GDZIE !!! ??? czerwony kolor potrawy wywodzi się właśnie od suszonej papryki. Przecier najwyżej łyżeczka lub 1 (słownie, JEDEN) pomidor. 6. Ten przepis to co najwyżej luźna wersja wzorowana na węgierskim bogracs'u, na pewno nawet obok gulaszu nie stało
/16.06.2014 13:35
Potwierdzam. Mięsa się nie przesmaża.
/20.10.2011 20:51
rewelacja. Moja rodzina nie przepada za pieczarkami i fasolką szparagową, ale bez tego całe danie jest pyszne.