Gulasz paprykowy

Cebulkę zeszklić na oleju. Dodać mięso i podsmażyć. Paprykę pokroić w kosteczkę, poczekać aż mięso się podsmaży i dodać do garnka.
/ 20.10.2006 07:45

Składniki

  • 2 duże żółte papryki
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 30 dkg mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta przypraw prowansalskich
  • 3 łyżki mąki do zagęszczenia
  • 4 łyżki oleju uniwersalnego

Sposób przygotowania

Cebulkę zeszklić na oleju. Dodać mięso i podsmażyć.
Paprykę pokroić w kosteczkę, poczekać aż mięso się podsmaży i dodać do garnka.

Dusić pod przykryciem ok. 20 min. aż papryka odda soki, dodać koncentrat pomidorowy a następnie sól, pieprz i dosłownie szczyptę przypraw prowansalskich do smaku.

Kiedy papryka jest już miękka i potrawa wręcz "pływa" we własnym sosie, mąkę rozmieszać z odrobiną wody i wlać do garnka. Mieszając intensywnie doprowadzić do zagotowania się potrawy.