Grzane piwo

Zimną pora częściej raczymy się ciepłymi napojami. Zwłaszcza rozgrzewającymi i aromatycznymi, przywołując niebanalne doznania zmysłowe... Grzane piwo jest świetnym urozmaiceniem smutnego, zimowego wieczoru, po raz kolejny spędzonego przed telewizorem...
/ 08.12.2010 06:49

Zimną pora częściej raczymy się ciepłymi napojami. Zwłaszcza rozgrzewającymi i aromatycznymi, przywołując niebanalne doznania zmysłowe... Grzane piwo jest świetnym urozmaiceniem smutnego, zimowego wieczoru, po raz kolejny spędzonego przed telewizorem...

Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu...

Potrzebne składniki:

  • 500ml ulubionego piwa, najlepiej jęczmienne o delikatnym smaku

  • pół laski wanilii
  • 2 plasterki kłącza imbiru
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka ziarenek pieprzu
  • szczypta owoców anyżu
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i podgrzewamy, aż płyn będzie się dymił. Od czasu, do czasu mieszamy. Następnie cedzimy napój przez sitko i przelewamy do kufla.

Grzane piwo o kolorze kawy z mlekiem... - czyli grzana wariacja
Można urozmaicić nieco przepis, włączając do niego żółtko i mleko zagęszczone lub śmietanka do kawy. Wówczas nie dodajemy miodu do podgrzewanego piwa. W to miejsce ucieramy żółtko z trzema łyżeczkami cukru trzcinowego, w oddzielnym garnku. Podgrzane piwo z przyprawami, także cedzimy, a następnie stopniowo wlewamy do naczynia z utartym żółtkiem – ciągle mieszając. Tak powstałą miksturę podgrzewamy przez około minutę na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Uważamy, by żółtko się nie ścięło. Napój przelewamy do kufla i dodajemy około 50ml mleka zagęszczonego lub śmietanki do kawy.

Aby nasze piwo wyglądało atrakcyjniej, możemy kufel przyozdobić cukrem cynamonowym lub trzcinowym. Wykonujemy to następująco:
zwilżamy krawędzie kufla i obtaczamy je w wybranym cukrze. Nalewamy piwo, tak aby zachować 3-centymetrowy odstęp od cukrowej ozdoby. Na brzegu kufla umieszczamy gwiazdkę anyżu.

Z takim trunkiem, nie straszne nam mroźne wieczory!