Grillowany bakłażan

Na grillu upieczemy nie tylko karkówkę czy kiełbaski - warto postawić na warzywa. Podpowiadamy prosty przepis na grillowanie bakłażana.
Grillowany bakłażan

Składniki:

  • 1 szt bakłażan,
  • sok z cytryny,
  • 2 szt pomidory,
  • czarne oliwki,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt ogórek zielony,
  • szczypiorek,
  • 2 szt korniszony,
  • sól,
  •  ząbek czosnek,
  • pieprz,
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Bakłażana myjemy osuszamy kroimy w plastry solimy i odstawiamy na ok 10 min. Następnie myjemy i osuszamy. Grillujemy go z dwóch stron. Robimy salsę. Pomidory myjemy, ogórki myjemy, nie obieramy ze skórki, cebulę obieramy z łupiny, oliwki czarne odsączamy z zalewy. Warzywa drobno siekamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek 1-2 ząbki, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Mieszamy salsę, chłodzimy. Taką salsę nakładamy na bakłażana.

Autor: iwa643

Zobacz także: Porady w sam raz do grilla

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/7 lat temu
Do grillowanych bakłażanów i cukinii idealnie się też nadaje sos tzatziki. Ach, uwielbiam bakłażany z grilla...:)