Grillowanie

Oryginalne dodatki do grillowanych potraw przypadną do gustu nie tylko miłośnikom tradycyjnej karkówki i kiełbasek, ale również wszystkim, którzy poszukują inspiracji do przygotowania nowoczesnych i intrygujących dań z rusztu.
/ 17.06.2007 10:05

Oryginalne dodatki do grillowanych potraw przypadną do gustu nie tylko miłośnikom tradycyjnej karkówki i kiełbasek, ale również wszystkim, którzy poszukują inspiracji do przygotowania nowoczesnych i intrygujących dań z rusztu.

Skład posiłków spożywanych na świeżym powietrzu, podobnie jak menu zwykłego niedzielnego obiadu, bez wątpienia świadczy o naszych nawykach konsumpcyjnych. Pod względem zwyczajów żywieniowych zwolenników grillowania podzielić można na dwie grupy. Tradycjonaliści przepadają za grillowanymi kiełbaskami, żeberkami i każdym gatunkiem mięsa z rusztu, zaś innowatorzy zwracają uwagę głównie na oryginalność i różnorodność dań serwowanych w trakcie garden party.

Przepis na szaszłyki warzywne

Składniki dla 4 osób:

  • kalafior
  • cukinia
  • bakłażan
  • papryka
  • cebula
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa płuczemy, kroimy w cząstki, nadziewamy kolejno na patyczki do grilla. Oliwę z oliwek, rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i wyciśnięty sok z cytryny łączymy; tak przygotowanym sosem polewamy szaszłyki. Szaszłyki opiekamy na grillu. Podajemy z dowolnym sosem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/27.01.2011 11:31
Nie długo sezon na grillowanie.Grilla rozpalaj ekopodpałką nr 1 FENIKS-sama przyroda,pachnie lasem i nie szkodzi potrawom/atest PZH/