POLECAMY

Gnocchi

Ziemniaki obieramy i gotujemy a następnie tłuczemy lub mielimy w maszynce. Ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami i masłem. Dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy. Na wysypanej mąką stolicy formujemy wałki i kroimy na małe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kluski, najlepiej widelcem.

Składniki

gnocchi:
  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
sos:
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy a następnie tłuczemy lub mielimy w maszynce. Ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami i masłem. Dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy. Na wysypanej mąką stolicy formujemy wałki i kroimy na małe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kluski, najlepiej widelcem.

Kluski gotujemy wrzucając do osolonego wrzątku aż wypłyną.

Czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy bulion i chwilkę gotujemy. Dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy masło posiekane na małe kawałki, mieszamy.

Ugotowane kluseczki polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)