Francuska zupa cebulowa

Tradycyjna francuska zupa cebulowa podawana z grzanką i zapieczonym na wierzchu serem. Bardzo aromatycza, pełna intensywnego smaku, wyborna.

Tradycyjna francuska zupa cebulowa podawana z grzanką i zapieczonym na wierzchu serem. Bardzo aromatyczna, pełna intensywnego smaku, sycąca, po prostu wyborna.

Francuska zupa cebulowa prawdopodobnie wywodzi się z prostej kuchni, gdy dla wielu cebula była jednym z nielicznych dostępnych zimą warzyw. Dopiero z czasem dodano do niej wino, a zamiast wody zastosowano wywar mięsno-warzywny. I tak też powstał klasyk kuchni francuskiej. Koniecznie musicie spróbować.

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 3 łyżki masła
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 8 łyżek startego żółtego sera
  • sól i pieprz biały do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypior do dekoracji
  • kromki bułki paryskiej

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Podsmażamy je na 2 łyżkach masła. Cebulę podlewamy winem, odparowujemy alkohol i wlewamy bulion. Dodajemy tymianek i gotujemy na bardzo małym ogniu około 20 minut. Zagęszczamy zupę mąką wymieszaną w 1/2 szklance wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na łyżce masła rumienimy grzanki, posypujemy je połową żółtego sera. Nalewamy zupę do kokilek, układamy grzanki na górze, posypujemy je resztą sera i zapiekamy chwilę, aż ser się rozpuści. Podajemy udekorowane szczypiorkiem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Zupa cebulowa nie dobra :)