Fasolka po grecku

Przygotować fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki. Do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody.
/ 19.10.2006 09:23

Składniki

  •  

    1 kg fasolki szparagowej
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania

Przygotować fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki. Do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody.

Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 7-10 minut), sprawdzając, czy woda nie wyparowała. Posolić i posypać zieloną pietruszką, Dusić ok. 3 minut. Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody, jest delikatnie oblepiona czosnkiem z pietruszką.