farszynki mazurskie - smaczne i łatwe do zrobienia.

Farszynki mazurskie

Przepis na regionalny przysmak mazurski.
/ 27.09.2016 14:05
farszynki mazurskie - smaczne i łatwe do zrobienia.

Składniki:

900 g ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 szczypta soli
200 g mięsa wieprzowego
2 jajka gotowane na twardo
1 cebula
szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotuję, mielę, dodaję surowe jajka, sól, mąkę, a następnie wyrabiam ciasto. Przygotowuję farsz: Mięso mielę razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami. Następnie wszystko mieszam na jednolitą masę. Z ciasta formuje wałek, kroję go na kawałki, i formuje placuszki. Na placuszki nakładam farsz, zawijam i kształtuje kotlety. Podsmażam je na oleju aż do uzyskania złocistej barwy. Danie najlepiej jest podawać z różnymi sosami i sałatkami.

Autor: mycha.