Falafel

Falafel z ciecierzycy to danie bardzo popularne w krajach arabskich.
Falafel - przepis na obiad w stylu kuchni tunezyjskiej.
/ 11.10.2011 11:48
Falafel z ciecierzycy to danie bardzo popularne w krajach arabskich.

Składniki:

  • 300g ciecierzycy
  • Pęczek natki
  • Mała cebula
  • Spory ząbek czosnku
  • ½ łyżki soli
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Łyżeczka nasion kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżki kminu (nie mylić z kminkiem)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g ziaren sezamu
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę moczymy w wodzie przez całą noc. Ziele angielskie z kolendrą rozbijamy w moździerzu. Odsączoną cieciorkę wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy resztę składników - cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek, natkę pietruszki, 2 łyżki wody, sodę, ziele angielskie, kolendrę, cynamon, imbir, kmin i sól. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Z tego, co powstało formujemy niewielkie kulki, które trochę spłaszczamy i otaczamy w ziarnach sezamu. Smażymy w głębokiej patelni ze sporą ilością porządnie rozgrzanej oliwy. Smażymy po parę chwil z każdej strony, odwracając kilkakrotnie, aż kotleciki ładnie się zarumienią. Nadmiar tłuszczu po smażeniu możemy odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać możemy jako przekąskę maczaną w sosach (pikantne sosy mile widziane), jako zamiennik mięsa w kebabie lub jako danie główne z miską zielonej sałaty.

Autor: Koper.

Zobacz inne przepisy w dziale Kuchnia afrykańska.

Redakcja poleca

REKLAMA