Składniki:
- 300g ciecierzycy
- Pęczek natki
- Mała cebula
- Spory ząbek czosnku
- ½ łyżki soli
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- Łyżeczka nasion kolendry
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżki kminu (nie mylić z kminkiem)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g ziaren sezamu
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez całą noc. Ziele angielskie z kolendrą rozbijamy w moździerzu. Odsączoną cieciorkę wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy resztę składników - cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek, natkę pietruszki, 2 łyżki wody, sodę, ziele angielskie, kolendrę, cynamon, imbir, kmin i sól. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Z tego, co powstało formujemy niewielkie kulki, które trochę spłaszczamy i otaczamy w ziarnach sezamu. Smażymy w głębokiej patelni ze sporą ilością porządnie rozgrzanej oliwy. Smażymy po parę chwil z każdej strony, odwracając kilkakrotnie, aż kotleciki ładnie się zarumienią. Nadmiar tłuszczu po smażeniu możemy odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać możemy jako przekąskę maczaną w sosach (pikantne sosy mile widziane), jako zamiennik mięsa w kebabie lub jako danie główne z miską zielonej sałaty.
Autor: Koper.
Zobacz inne przepisy w dziale Kuchnia afrykańska.