POLECAMY

Fajitas

Wymieszać wszystko razem i zamoczyć w tej marynacie piersi z kury, najlepiej rozbite delikatnie.

Składniki

  • 300 ml soku pomarańczowego (może być więcej)
  • 300 ml octu
  • 150 ml oliwy z oliwek (może być olej Kujawski, ale smak nie będzie ten sam)
  • pół cebuli drobno pokrojonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki pieprzu
  • liść laurowy
  • pół łyżeczki papryki czerwonej (w proszku oczywiście)

Sposób przygotowania

Wymieszać wszystko razem i zamoczyć w tej marynacie piersi z kury, najlepiej rozbite delikatnie.
Przechować przez noc.

Wrzucić na grill, po usmażeniu pokroić w cienkie paski i włożyć na patelnię,  na której jest cebula i papryka czerwona i podsmażyć, ale nie za długo i najlepiej na oliwie z oliwek.

Takie mięsko najlepiej smakuje zawinięte w placek Tortilla.

Na Tortillę i mięso położyć drobno posiekaną sałatę zieloną, pomidorka w cebulce (drobno pokrojonego), kwaśną gęstą śmietanę, ser żólty starty na tarce z grubymi oczkami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/4 lata temu
stary przepis/ watek- wiem, zauwazylam, szukalam czegos tam na internecie i wbil mi sie niechcacy w oczy w wyszukiwarce ale niestety jakkolwiek brzmi smakowicie niestety ten przepis nie ma nic wspolnego w Fajita ;)
/9 lat temu
To jest zdecydowanie moje ulubione danie z kuchni meksykańskiej. Nie jest łatwe do przyrządzenia. Bardzo fajny przepis znalazłem na portalu (YouThink.pl), na który ostatnio wrzucam swoje potrawy. Jakby ktoś szukał, to polecam: http://www.youthink.pl/ideas/168-fajitas Fajnie opisane, dużo zdjęć, które bardzo pomagają. Polecam!
/9 lat temu
Byłem na tym YouThinku i muszę przyznać, że super opisany przepis.
POKAŻ KOMENTARZE (2)