Laksę robi się z szalotek, chilli, kolendry, kurkumy, galangal, trawy cytrynowej, orzeszków makadamia,chilli,krewetek, pasty krewetkowej, bazylii oraz ząbków czosnku.

Ekspresowe danie kuchni chińskiej

Kuchnia chińska serwuje wiele dań ekspresowych – smażenie w woku to bowiem bardzo szybki sposób obróbki jedzenia. Ale i do kuchni chińskiej przenika co nieco z kuchni europejskiej. Jednym z takich przykładów jest ekspresowe chińskie spaghetti.
/ 21.09.2010 20:50
Laksę robi się z szalotek, chilli, kolendry, kurkumy, galangal, trawy cytrynowej, orzeszków makadamia,chilli,krewetek, pasty krewetkowej, bazylii oraz ząbków czosnku.

Potrzebne jest kłącze bambusa, cebula, czosnek, pasta fasolowa, mielona wieprzowina, tofu, szparagi posiekane. Wlewamy olej do woka i podsmażamy pokrojony w kostkę bambus (jeśli nie mamy świeżego, użyjmy tego z puszki). Dodajemy łyżkę czosnku i siekanej cebuli. Pół łyżki ciemnej pasty fasolowej (jest słona, więc nie używajmy soli na razie). 

Zobacz także: Jak postępować z wokiem z stali węglowej?

Następnie wrzucamy do woka ok. 30 dkg mielonej wieprzowiny i posiekany bambus. Smażymy aż płyny odparują. Teraz wrzucamy pokrojone w kostkę tofu (opakowanie), drobno posiekane szparagi (mogą być ze słoika, można też użyć fasolki szparagowej lub groszku). Doprawiamy solą, jeśli jej brakuje. Tak przygotowany sos wylewamy na makaron chiński i obficie posypujemy kolendrą.

Polecamy: Jak skomponować posiłek w chińskim stylu?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)