Kuchnia azjatycka nie obędzie się bez imbiru i sosu sojowego.
* Najczęściej używa się w niej świeżego kłącza. Od suszonego różni się ostrzejszym, bardziej orzeźwiającym smakiem. Wystarczy centymetr świeżego imbiru, by potrawa nabrała wyrazistości. Obrany i posiekany dodaje się do zup, duszonych warzyw i mięs.
* Sos sojowy nadaje potrawom brązowy kolor i lekko sojowy, słony smak. Używając go, można nie stosować już soli. Jest składnikiem marynat do mięs, ryb i drobiu. Przyprawia się nim zupy, potrawy z mięs oraz warzywa.
Kuchnia meksykańska kojarzy się z ostrą papryką.
* W postaci zmielonej dodaje się ostrą paprykę np. do mielonej wołowiny duszonej z cebulą i czerwoną fasolą (chili con carne), potraw mięsnych i sosów.
Kuchnia północnej afryki ma smak papryki, kuminu i kolendry.
* Trio to wchodzi m.in. w skład pikantnej pasty harissy, którą podaje się do kaszy kuskus, mięsa, warzyw.
Kuchnia indyjska to przede wszystkim curry, czyli pikantna w smaku mieszanka wielu przypraw, m.in. ostrej czerwonej papryki, szafranu, pieprzu, kurkumy, imbiru, kolendry, cynamonu.
* Nadaje potrawom korzenny, ostrawy smak oraz charakterystyczny złocisty kolor. Przyprawia się nią potrawy z warzyw, ryb, kurczaka, mięs, ryżu.
Pyszności z całego świata - forum >>