Dyniowe risotto

Jeśli znudziła ci się już zupa z dyni i dyniowe placki, koniecznie spróbuj dyniowego risotto!
/ 24.10.2014 13:00

Jeśli znudziła ci się już zupa z dyni i dyniowe placki, koniecznie spróbuj naszego risotto!

Dyniowe risotto

fot. serwis prasowy Foodpanda

Składniki na risotto:

  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 50-60 g masła
  • 2 listki szałwii
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki ryżu (najlepiej arborio)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 40-50 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na głębokiej patelni podsmaż cebulę na 40 g masła.
2. Gdy cebula się zeszkli, dodaj miąższ dyniowy, a następnie dopraw warzywa szałwią, cały czas mieszając.
3. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj pomidory, wlej wino i wsyp ryż.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Powoli (po jednej łyżce) dolewaj bulion, nieustannie mieszając.


6. Kolejną porcję bulionu wlej dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią.
7. Gdy ziarenka ryżu będą al dente, dodaj resztę masła i starty parmezan.
8. Na koniec wszystko starannie wymieszaj, zdejmij risotto z ognia i odstaw na chwilę. 
9. Posyp natką pietruszki.

Na podstawie materiałów prasowych Foodpanda

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)