POLECAMY

Dynia z pomidorami

Dynię obrać i ostrożnie wydrążyć łyżką stołową. Miąższ utrzeć na grubej tarce, posolić, polać octem, odstawić, a po 15 min. dobrze wycisnąć.

Składniki

  • 1 młoda dynia (ok. 2 kg)
  • sól
  • 50 g tłuszczu
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki mąki
  • wywar z mięsa
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 100 g przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania

Dynię obrać i ostrożnie wydrążyć łyżką stołową. Miąższ utrzeć na grubej tarce, posolić, polać octem, odstawić, a po 15 min. dobrze wycisnąć.

Mąkę podsmażyć na tłuszczu, zrumienić w niej posiekaną cebulę, dodać dynię i przecier pomidorowy i zalać taką ilością wywaru z mięsa, aby potrawa była gęsta. Gotować tak długo, aż dynia się rozgotuje.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
nie wygląda za apetycznie