Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

Soczewicę przepłucz pod bieżąca wodą. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmaż bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki i czosnek, dodaj ostrą i słodką paprykę, smaż chwilę ciągle mieszając.

Składniki

 

  • Bulionetka Domowa Warzywna Knorr
  • bakłażan, pokrojony w kostkę 1cm x 1 cm - 200 gram
  • cebula, pokrojona w kostkę 1cm x 1 cm - 100 gram
  • ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 cm x 1 cm - 300 gram

    Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

  • soczewica zielona - 200 gram
  • pomidory pelatti - 250 gram
  • oliwa z oliwek - 20 ml
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • natka pietruszki, posiekana - 20 gram
  • kolendra, posiekana - 20 gram
  • kmin rzymski - 1 łyżeczka
  • kolendra sproszkowana - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • czosnek, posiekany - 3 ząbki
  • marchew, pokrojona w półplastry - 100 gram
  • seler naciowy, pokrojony w małe kawałki - 100 gram
  • ser feta - 100 gram

Sposób przygotowania

Soczewicę przepłucz pod bieżąca wodą. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmaż bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki i czosnek, dodaj ostrą i słodką paprykę, smaż chwilę ciągle mieszając.

Dodaj soczewicę, pomidory pelatti. Całość podlej 500 ml wody, dodaj przyprawy - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz bulionetki warzywne Knorr. Wszystko razem gotuj około 40 minut uważając, aby soczewica nie przypaliła się. Na koniec gulasz dopraw do smaku kminem i kolendra w proszku oraz solą, jeśli jest taka potrzeba.

Soczewicę podawaj z pokruszonym po wierzchu serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.

Przepis duszona soczewica z bakłażanem i serem feta pochodzi z serwisu przepisy.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)