Bazowe składniki Long Island Icek Tea to wódka, gin, tequila i rum. Jak widać, wszystkie te alkohole są wysokoprocentowe – drink ten należy do jednych z mocniejszych drinków serwowanych w barach. Poza tym, do drinku dodaje się także „sour mix” (mieszankę soku cytrynowego i syropu), a na koniec jego przygotowywania podlewa się go colą.
Koktajl ten ujrzał światło dzienne (a raczej światła nocnych lokali) pod koniec lat siedemdziesiątych w barze Oak Beach Inn na nowojorskim Long Island. Wykreował go barman Robert Buttu.
Istnieją także mniej oficjalne historie powstania tego drinku, na przykład taka, która głosi, że Long Island Icek Tea to dzieło gospodyń domowych lat pięćdziesiątych z Long Island, które stworzyły go w perfidnym celu zatrzymania wieczorami w domu swoich mężów. W tym celu nowojorskie panie domu lat pięćdziesiątych mieszały ze sobą mocne alkohole znalezione w domowym barku z
odrobiną soku z cytryny i coli i podawały mężom jako orzeźwiającą herbatkę. Podchmieleni mężowie zostawali w domu i wszyscy byli szczęśliwi.
Składniki:
- miarka ginu,
- miarka rumu,
- miarka tequili,
- miarka triple sec,
- miarka wódki,
- jedna miarka i pół sour mix (lub ewentualnie soku z cytryny),
- odrobina coli.
Wykonanie:
Mieszamy wszystkie składniki w shakerze i przelewamy do szklanki o grubym szkle. Dodatkowo do szklanki możemy dodać plasterek skórki z cytryny.