POLECAMY

Dorada w cytrusach

Z oliwy wina i soku z limonki robimy marynatę. Rybę nacieramy sola i pieprzem, faszerujemy plastrami pomarańczy z koprem i pietruszką. Pieczemy w piecu 200 stopni przez 8 minut.

Składniki

  • 1 świeża dorada
  • 50 gr białego wina wytrawnego
  • 1 pomarańcza
  • ½ limonki
  • Natka pietruszka, koper
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Z oliwy wina i soku z limonki robimy marynatę. Rybę nacieramy solą i pieprzem, faszerujemy plastrami pomarańczy z koprem i pietruszką. Pieczemy w piecu w 200 stopniach przez 8 minut.

Sos - do pomarańczy dodajemy masło i wiśnie.

Do dorady podajemy ryż jaśminowy, pokrojone i dekoracyjnie ułożone plastry cytrusów oraz glazurowaną marchewkę (obsmażaną w miodzie) i pęczek szparagów.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/7 lat temu
Kolejny przepis z rybą w dziale Potrawy jarskie :/