Dieta 5 przemian

Dieta 5 przemian

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej istota ludzka postrzegana jest jako część natury, której prawom podlega. Teoria Pięciu Przemian odnosi się do wszechobecnej zasady ruchu, zmian następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów Wszechświata. Zatem organizm człowieka traktowany jest właśnie jako jego odbicie
/ 29.03.2010 12:16
Dieta 5 przemian

Najlepiej ilustrują tę teorię następujące po sobie kolejne pory roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Przemiany tworzą dynamiczną równowagę będącą wynikiem nieustannej zmienności. Teoria Pięciu Przemian opisuje wszystkie procesy zachodzące cyklicznie, oprócz pór roku są to: pory dnia, fazy życia, narządy człowieka, emocje, smaki, kolory, produkty spożywcze itd.

Równowaga energetyczna to podstawowy element w medycynie chińskiej, gdyż zapewnia ona pełne zdrowie psycho-fizyczne. Styl życia zgodny z porami roku jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jednym z podstawowych warunków zachowania siły życiowej i zapobiegania chorobom. Przyrządzanie potraw według Pięciu Przemian sprawia, że posiłki są łatwiej strawne oraz lepiej przyswajalne. Wszystkie narządy są dobrze odżywione, ponieważ organizm sam domaga się odpowiednich potraw.

Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów oraz powinna być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy. Przykładowo: w naszej strefie klimatycznej nawet latem nie powinniśmy zbyt ochładzać organizmu, a zimą i jesienią zdecydowanie należy unikać potraw ochładzających. Najkorzystniejsze dla organizmu są potrawy gotowane i spożywane na ciepło.

Szczególnie ważne jest to w przypadku wegetarian. W kuchni pięciu przemian ważne jest, aby odżywiać się w rytmie dobowym, ale równie ważne jest odżywianie zgodne z porami roku, przy czym nie wyznacza się ich cztery, jak to wynika z kalendarza, lecz pięć, bo osobno traktowane jest późne lato.

Każda pora ma swoją specyfikę i oferuje inne produkty. Gdy korzystamy z tego, co przyroda podsuwa nam w danym okresie, wówczas nasz organizm najlepiej przystosowuje się do panujących wtedy warunków. Jedząc sezonowe, świeże produkty, czerpiemy z nich najwięcej energii życiowej, co poprawia naszą witalność i dobrze wpływa na umysł, emocje oraz układ odpornościowy.

Produkty, które w naturze występują tylko sezonowo, a w sklepach są dostępne przez cały rok, a także te, które kupujemy już przetworzone, mają niewielką wartość odżywczą i energetyczną - gdy dominują w naszej diecie, odczuwamy zmęczenie, spadek witalności i łatwo łapiemy infekcje.

Zobacz także: Tofu - chiński wynalazek

W dobrze zbilansowanej diecie powinny przeważać produkty neutralne termicznie, natomiast zimnych i gorących powinniśmy jeść znacznie mniej, przy czym w ciągu roku proporcje te powinny się zmieniać. I tak zimą powinno się stosować bardziej rozgrzewającą dietę, latem natomiast chłodniejszą. Zasadę tę należy traktować jako nadrzędną, ale nie znaczy to, że zimą nie można jeść niczego, co działa ochładzająco.

Na termiczne właściwości produktów można wpłynąć w prosty sposób, poprzez odpowiedni dobór składników potrawy i różne techniki gotowania.
Najbardziej zrównoważoną techniką jest gotowanie w małej ilości wody i tłuszczu. Gdy gotujemy w szybkowarze, prażymy, pieczemy, smażymy czy grillujemy, otrzymujemy dania o właściwościach bardziej ciepłych czy gorących. Gotowanie w dużej ilości wody, na parze, blanszowanie, a także przyrządzanie potraw z zastosowaniem surowych produktów to z kolei "chłodniejsze" sposoby przygotowywania dań.

Medycyna chińska wykorzystuje w diagnostyce i leczeniu dobowy zegar narządów, zgodnie z którym każdy narząd ma w ciągu doby dwie godziny swojego maksimum energetycznego, co znaczy, że pracuje wtedy najbardziej wydajnie. Najobfitszym posiłkiem w ciągu doby powinno być śniadanie jedzone między godziną 7 a 9. Po godzinie 15 poziom energii w układzie pokarmowym znacznie się obniża, a między 19 a 21 żołądek ma swoje minimum energetyczne, dlatego też zaleca się jedzenie wczesnych i lekkich kolacji. Późna i zbyt obfita kolacja obciąża układ pokarmowy i zaburza sen, jak również i regenerację organizmu.

I tak na przykład dzień warto rozpocząć od filiżanki gorącej wody, która ma bardzo korzystne działanie: pobudza trawienie i pomaga usunąć nadmiar płynów z ciała. Na śniadanie najlepsze są ciepłe dania ze zbóż lub płatków zbożowych z dodatkiem suszonych lub świeżych, sezonowych owoców, pestek czy warzyw. Takie śniadanie daje uczucie nasycenia i rozgrzewa układ pokarmowy. A to ważne, bo gdy jemy zimny posiłek, nasz układ pokarmowy musi go "podgrzać" do temperatury ciała, aby mógł go strawić. Im zimniejszych pokarmów mu dostarczamy, tym więcej cennej energii tracimy na ich przyswojenie.

Polecamy także: Mieszanka pięciu przypraw