Czym jest algierski Bourek?

Serwowana podczas ramadanowej kolacji przekąska, przypominająca znane nam sajgonki. Czym jest bourek ? To tradycyjna potrawa z Algierii z ciastem filo, którą z powodzeniem przyrządzisz samodzielnie w domu.
/ 31.07.2013 10:58

Bourek w wersji podstawowej to ciasto z mięsem mielonym i jajkiem . Jeśli nie przepadasz za mięsem wołowym, czy wieprzowym, możesz urozmaicić to danie przyrządzając je z kurczakiem i plasterkami sera topionego.

Na początek proponujemy przygotowanie boureka w wersji tradycyjnej. Potrzebne Ci będzie kilka podstawowych składników, by zaserwować podczas kolacji coś z kuchni algierskiej.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 jajek
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Olej dosmażenia
  • 1 opakowanie ciasta filo

Zobacz także: Co jest potrzebne w algierskiej kuchni?

Jak przygotować boureka?

Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni wysmarowanej olejem. Na osobnej patelni smażymy mocno ściętą jajecznicę z 5 jaj. Dodajemy ją do usmażonego mięsa, mieszamy wszystko razem i zostawiamy na minimalnym ogniu na 1-2 minuty. Tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto filo i rolujemy (tak jak naleśniki). Następnie obsmażamy placki na oleju z obu stron tak, by zbrązowiały. Potrawa gotowa!

Boreka z kurczakiem przyrządza się niemal identycznie. Farsz przygotowujemy z pokrojonego w kostkę, ugotowanego i doprawionego przyprawami kurczaka. Na ciasto filo nakładamy plaster sera topionego, na to kawałeczki kurczaka i zawijamy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)