Bourek w wersji podstawowej to ciasto z mięsem mielonym i jajkiem . Jeśli nie przepadasz za mięsem wołowym, czy wieprzowym, możesz urozmaicić to danie przyrządzając je z kurczakiem i plasterkami sera topionego.
Na początek proponujemy przygotowanie boureka w wersji tradycyjnej. Potrzebne Ci będzie kilka podstawowych składników, by zaserwować podczas kolacji coś z kuchni algierskiej.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 5 jajek
- Szczypta soli i pieprzu
- Olej dosmażenia
- 1 opakowanie ciasta filo
Zobacz także: Co jest potrzebne w algierskiej kuchni?
Jak przygotować boureka?
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni wysmarowanej olejem. Na osobnej patelni smażymy mocno ściętą jajecznicę z 5 jaj. Dodajemy ją do usmażonego mięsa, mieszamy wszystko razem i zostawiamy na minimalnym ogniu na 1-2 minuty. Tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto filo i rolujemy (tak jak naleśniki). Następnie obsmażamy placki na oleju z obu stron tak, by zbrązowiały. Potrawa gotowa!
Boreka z kurczakiem przyrządza się niemal identycznie. Farsz przygotowujemy z pokrojonego w kostkę, ugotowanego i doprawionego przyprawami kurczaka. Na ciasto filo nakładamy plaster sera topionego, na to kawałeczki kurczaka i zawijamy.