Wegetariańska zapiekanka z kaszy jaglanej, groszku i pomidorów.

Czy wiesz jak zrobić zapiekankę z kaszy jaglanej?

Pyszna wegetariańska zapiekanka z kaszy jaglanej i pomidorów, idealna na obiad lub kolację.
/ 13.10.2010 00:51
Wegetariańska zapiekanka z kaszy jaglanej, groszku i pomidorów.

Składniki: 1 duża cebula, 1 łyżka masła, 200 g kaszy jaglanej, 600 ml bulionu warzywnego, 3 duże pomidory, 1 pęczek natki, 300 g mrożonego zielonego groszku, sól, pieprz, 600 g sera gouda, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej do panierki

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy kaszę i zalewamy bulionem, dusimy przez 10 min na średnim ogniu. Zestawiamy kaszę i pozostawiamy ją na 20 min, żeby spęczniała.

Zobacz także: Jak zrobić kremową zapiekankę z ziemniaków?

Pomidory kroimy na pół, wykrawamy ogonki, wypestkowujemy i kroimy w kostkę. Siekamy natkę. 1 łyżkę natki zostawić, resztę włożyć do kaszy jaglanej. Dodajemy mrożony groszek i pomidory.Dodajemy sól i pieprz.

Formę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej masę z kaszy. Ser gouda ścieramy i mieszamy z mąką do panierowania. Posypujemy zapiekankę i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Na koniec możemy posypać resztą natki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)