Curry warzywne.

Czy wiesz jak zrobić Ragout z kalarepy i sera?

Ragout z kalarepy i sera to pyszne urozmaicenie dla wegetarian i nie tylko.
/ 13.10.2010 00:53
Curry warzywne.

Składniki:  4 kalarepy, 1 cebula, 50 g masła, pierz,sól, pół łyżeczki majeranku, 50 ml bulionu z kostki, sok z cytryny, 400 g sera gouda, jajko, 4 łyżki bułki tartej

Kalarepę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na maśle.

Dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepę i dusimy ją pod przykryciem. Dodajemy sól, pieprz, majeranek i podlewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na średnim ogniu pod przykrywką ok. 15 min. Dodajemy do tego resztę masła i doprawiamy sokiem cytrynowym.

Zobacz także: Kalarepa - jak ją faszerować?

Ser kroimy w kostkę. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z bułką tartą. Obtaczamy teraz kostki serowe.

Rozgrzewamy na patelni dużą ilość tłuszczu i smażymy na nim kostki. Podajemy posypane kostkami serowymi.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/20.11.2010 18:11
Nie mam pojęcia, jak coś takiego zrobić. Prawdę mówiąc myślę, no ale jedno wiem. Ta potrawa jest naprawdę smaczna. Szkoda tylko, że tak rzadko można ja spotkać w restauracjach, ale na szczęście się zdarza. Ostatnio widziałam ją w menu Krakowskiego Przedmieścia w Zabierzowie. Restauracja serwuje przepyszne dania, wiec sądzę, że ragout tez podają pyszny. Obiecałam sobie, że jak następnym razem tam pojadę, to zamówię właśnie to.