Mordonie przygotowuje się z ziemniaków.

Czy w Maroku jada się ziemniaki?

Jada, jak najbardziej. Oto jeden ze sposobów na przygotowanie tych warzyw. Ze względu na dodatki, nasze znajome ziemniaki smakować będą bardzo egzotycznie.
/ 08.01.2011 18:04
Mordonie przygotowuje się z ziemniaków.

Przygotujmy: nieco mniej niż 1 kg ziemniaków, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę oleju sezamowego, 1/2 łyżki przyprawy curry, sól do smaku oraz łyżkę nasion sezamu.

Zobacz także: Jak szybko obrać ziemniaka?

Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy dokładnie i kroimy w małą kostkę. Z oliwy, oleju sezamowego, i curry robimy mieszaninę. Przekładamy ziemniaki do dużej, teflonowej lub ceramicznej patelni. Wylewamy na nie mieszaninę z olejów i curry, mieszamy dokładnie, aby równomiernie rozprowadzić ją po ziemniakach, a następnie smażymy przez 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Podajemy natychmiast, posypane solą i prażonymi ziarnami sezamu (sezam praży się na suchej patelni, aż nieco zbrązowieje).

Zobacz także: Czy trzeba obierać ziemniaki?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)