Czeskie knedliczki

Jajka wbij do miski i wymieszaj z solą, dodaj mąkę, ponownie dobrze wymieszaj. Wlej mleko, wymieszaj. Bułki pokrój w kostkę, połącz z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
/ 12.06.2007 17:08

Składniki

  • 4 jajka

  • 6 kajzerek
  • 50 dag mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Jajka wbij do miski i wymieszaj z solą, dodaj mąkę, ponownie dobrze wymieszaj. Wlej mleko, wymieszaj.

Bułki pokrój w kostkę, połącz z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.

Uformuj 4 podłużne knedle. Zagotuj wodę, posól ją, włóż knedle. Gotuj 15 minut z jednej strony, następnie odwróć i dogotuj po drugiej stronie.

Gotowe knedle pokrój w plastry.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/02.08.2015 19:27
czeskie knedliczki
/19.04.2011 08:48
Bez drożdży???? to profanacja dla czeskiego specjału....bzdurny przepis który nic nie uświadamia
/28.11.2009 18:00
kto wymyślil taki durnowaty przepis? Jak tutaj formować ciasto skoro nie wiadomo,czy mleko ma byc wlane zimne czy cieple?ciasto klei sie do rąk więc nadawalo sie tylko do wyrzucenia.zmarnowalem tylko jajka,mąkę i bulki.przepis moim zdaniem jest do kitu
POKAŻ KOMENTARZE (6)