Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 surowe żółtka
- 1 szczypta soli
- 12 dag margaryny
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa czekoladowa:
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka dowolnego alkoholu
Dodatkowo:
- gęsty lukier do dekoracji
- barwniki spożywcze
- kolorowe cukierki
- dżem wiśniowy
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodać żółtka i śmietanę, następnie już ręką wgnieść w masę przesianą mąkę wymieszaną z kakao i solą, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić około 30 min. Ciasto po schłodzeniu cienko rozwałkować i wyciąć z niego dwa jednakowe prostokąty i 2-3 cm paski którymi na brzegu ozdobić jeden prostokąt. Piec w temp.180st około 15-20 min .
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z dodatkiem masła oraz alkoholu, masę czekoladową wylać na upieczony i wystudzony placek z brzegiem i odstawić do zastygnięcia czekolady. Kiedy czekolada zastygnie to cały prostokąt posmarować warstwą dżemu i przykryć wierzchem z czekoladą. Mazurek ozdobić wzorami z lukru i kolorowymi cukierkami.
autor: iziona
Zobacz także: Inne wielkanocne porady i przepisy