Czekoladowy mazurek

Czekoladowy mazurek.
Oto smaczny i łatwy przepis na wielkanocne ciasto - mazurek czekoladowy.
/ 04.04.2012 10:05
Czekoladowy mazurek.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 surowe żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 12 dag margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa czekoladowa:

  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka dowolnego alkoholu

Dodatkowo:

  • gęsty lukier do dekoracji
  • barwniki spożywcze
  • kolorowe cukierki
  • dżem wiśniowy

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodać żółtka i śmietanę, następnie już ręką wgnieść w masę przesianą mąkę wymieszaną z kakao i solą, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić około 30 min. Ciasto po schłodzeniu cienko rozwałkować i wyciąć z niego dwa jednakowe prostokąty i 2-3 cm paski którymi na brzegu ozdobić jeden prostokąt. Piec w temp.180st około 15-20 min .

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z dodatkiem masła oraz alkoholu, masę czekoladową wylać na upieczony i wystudzony placek z brzegiem i odstawić do zastygnięcia czekolady. Kiedy czekolada zastygnie to cały prostokąt posmarować warstwą dżemu i przykryć wierzchem z czekoladą. Mazurek ozdobić wzorami z lukru i kolorowymi cukierkami.

autor: iziona

Zobacz także: Inne wielkanocne porady i przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA