Żółtko jajka to źródło magnezu, który w połączeniu z wapniem (np. z jogurtu czy serka) wzmacnia kości, odporność i chroni przed reakcjami alergicznymi

Co smakuje w Kanadzie zachodniej?

W Kanadzie zachodniej znajduje się miasto, o którym można śmiało powiedzieć, że jest Mekką smakoszy i restauratorów. Miastem tym jest Vancouver, w którym gości chińska i japońska kuchnia.
/ 14.11.2010 09:41
Żółtko jajka to źródło magnezu, który w połączeniu z wapniem (np. z jogurtu czy serka) wzmacnia kości, odporność i chroni przed reakcjami alergicznymi

Warto jest je odwiedzić, jeśli chcesz spróbować różnorodnej kuchni, a nie możesz pozwolić sobie na kilkumiesięczną wycieczkę dookoła świata w poszukiwaniu zapomnianych smaków i aromatów.

Japonia i Chiny na talerzu

Jeśli celem Twojej podróży jest właśnie Kanada, a Twoje podniebienie domaga się chińszczyzny musisz obowiązkowo odwiedzić Vancouver. Bliskie sąsiedztwo morza gwarantuje chińskim i japońskim restauratorom dostęp do wysokiej jakości produktów, bez konieczności sprowadzania ich z Azji Południowo - Wschodniej. Dostarczane produkty są zatem bardzo wysokiej jakości, skoro spełniają tak wysokie kryteria kuchni japońskiej.

Również kanadyjskie fast - foody mają znamiona kuchni azjatyckiej. Kanadyjski hot - dog często ma w swoim składzie elementy kuchni japońskiej, jak chrzan wasabi, wodorosty, czy dajkon - japońską rzodkiew.

Im dalej od wybrzeża ... tym bliżej Anglii

Samo wybrzeże opanowała kuchnia azjatycka. Ida w głąb lądu, okazuje się, że kryje on w sobie smaki wyspiarskiej monarchii - Wielkiej Brytanii. W tej części Kanady angielskie breakfast z jajkami, bekonem, szynką i plackami smakuje nie gorzej niż w Londynie. Region ten jest również ciekawy z uwagi na prowadzoną uprawę winorośli i produkcję wina.

Polecamy: Brytyjskie menu

Wpływ angielski na kuchnię kanadyjską zaznacza się również w takich pozycjach menu jak dziczyzna, czy sycące gorące dania, które doskonale potrafią rozgrzać w zimowe dni.

Wołowina i dary lasu

Cenionym w Kanadzie mięsem jest również wołowina, którą przyrządza się na wiele sposobów. 

Czytaj także: Japońska filozofia jedzenia

Ciekawym jej uzupełnieniem są również dary lasu; grzyby i borówki. Jak również fasola i marchew - niezbyt wyszukane warzywa.