Co się kryje w empanadas?

Empanadas kryje często nadzienie mięsne.
Empanadas jest rodzajem pieroga i kryje w sobie same niespodzianki. Te mniejsze lub większe paszteciki potrafią zaskoczyć swoim farszem, bywają zwyczajne i wyszukane, codzienne i od święta. Podniebienia Chilijczyków rozkochały się w ich smaku, jestem pewna że zasmakują i wam.
/ 16.11.2010 10:47
Empanadas kryje często nadzienie mięsne.

Dla każdego coś dobrego

W kształcie bliski pierogom, ale dzięki smażeniu lub pieczeniu bardziej przypomina pasztecik. Empanadas mają różną wielkość, czasami są to małe, zgrabne przekąski, często zajmują niemal cały talerz. O ich pochodzenie kłócą się różne kraje, szczególnie te pozostające w kręgu oddziaływania kultury hiszpańskiej. W Ameryce Południowej walka jest naprawdę ostra, a na prowadzenie wysuwają się Chile i Argentyna, gdzie empanadas są szczególnie popularne. Każdy kraj, każdy region, ba, każda gospodyni mają swoje pomysły na ciasto i na farsz. Jeśli chodzi o ciasto, to paszteciki przygotowuje się zarówno z ciasta jak na pizzę, jak i chlebowego czy pierogowego. Zdarzają się też pierożki z ciasta kruchego lub francuskiego.

Zobacz także: Jak zrobić indyjskie, pikantne samosy?

Faszerowane rozmaitości

Nadzienie empanadas ograniczane jest w zasadzie tylko wyobraźnią gospodyni. Wewnątrz może się znaleźć i mięso, i ryby, owoce morza. Dodaje się warzywa, sery, oliwki, grzyby, jajka. Trudno zamknąć tę listę, gdyż każdy ma swój pomysł na farsz. Istnieją też wersje owocowe. Słodko-słoną propozycją są empanadas nadziewane mięsem z oliwkami, jajkami, papryką i rodzynkami. Z kolei puca capas nadziewane są mieszanką słodkich ziemniaków i smażonego twarogu. Empanadas jedzone są przez cały rok, ale największe ich spożycie przypada na wrzesień, gdy między innymi z okazji święta narodowego Chilijczycy nader chętnie jedzą empanadas i piją lekko alkoholowy chicha. Pierożki te jada się rękami, często kupowane są na ulicy i jedzone podczas spacerów.

Zobacz także: Dosa nadziewana farszem ziemniaczanym

Redakcja poleca

REKLAMA