POLECAMY

Clafoutis jagodowe

Oryginalne francuskie ciasto zachwyci każdego. Poniżej prosty przepis na jagodowe smakołyki.
Clafoutis jagodowe

Składniki:

  • 500 g mrożonych lub świeżych jagód
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki grysiku
  • ciasto: 1 szklanka mąki
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta wymieszana z mielonymi migdałami (kilka łyżek)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mieszamy wszystkie składniki ciasta na gładką masę. Mieszamy jagody z grysikiem i cukrem brązowym. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy grubo masłem, wysypujemy grubo bułką z migdałami, gdyż owoce puszczą sporo soku. Wykładamy warstwę owoców. Zalewamy je ciastem i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 40 min w zależności od grubości warstw. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

Autor: jaNina

Zobacz także: Letnie pomysły na jagody.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)