Ciasto włoskie

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę wielkości 1cm. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na ok. 30 min.
/ 24.09.2018 11:58

Składniki

  •  

    10 dużych kwaśnych jabłek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • pół szklanki rodzynek i orzechów włoskich
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę wielkości 1cm. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na ok. 30 min.

Przygotować ciasto, mieszając mąkę z jajkami, olejem, sodą, cukrem waniliowym i wodą. Następnie masę wymieszać z jabłkami oraz połową szklanki bakalii.

Wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę (może być to też tortownica). Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

fot. sxc.hu