Składniki
-
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 jaja
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- pół szklanki rodzynek i orzechów włoskich
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę wielkości 1cm. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na ok. 30 min.
Przygotować ciasto, mieszając mąkę z jajkami, olejem, sodą, cukrem waniliowym i wodą. Następnie masę wymieszać z jabłkami oraz połową szklanki bakalii.
Wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę (może być to też tortownica). Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
fot. sxc.hu