Nasiona mogą być ciekawym dopełnieniem tradycyjnych dań

Chrupiąca wołowina hoi an

Chrupiące chipsy z wołowinki? A do tego pyszny, pikantny sos? Warto się natrudzić, bo doznania smakowe są niesamowite!
/ 02.11.2010 12:16
Nasiona mogą być ciekawym dopełnieniem tradycyjnych dań

Marynata
2 jajka „wiejskie”, lekko roztrzepane
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka cukru palmowego (lub trzcinowego)
2 łyżki kłącza pokrojonego „na zapałkę” lub 3 łyżki pasty galangal
3 łyżeczki nasion sezamu
1 łyżeczka wina ryżowego lub sake
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka sosu rybnego
Mięso:
500 g polędwicy wołowej, pokrojonej cienko w poprzek
olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
mąka kukurydziana, do obtaczania

Mieszamy składniki marynaty i wkładamy do niej pokrojoną wołowinę. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na noc w lodówce (lub min. 5 godzin).


W rondlu z grubym dnem (lub wysokiej patelni ze stali nierdzewnej) lub po prostu w woku rozgrzewamy olej do temperatury, w której wrzucony kawałeczek chleba od razu zaczyna skwierczeć.

Polecamy: Jak zrobić zupę pho?


Wyjmujemy z marynaty wołowinę, mokrą obtaczamy w mące kukurydzianej i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Jeśli obawiamy się smażenia w głębokim oleju, smażmy wołowinę na patelni ze stali nierdzewnej, w wysokiej temperaturze.
Czas smażenia powinien być krótki (po 30-40 sekund z każdej strony) – tyle tylko, by wołowina się zrumieniła. 


Tak przygotowane mięso podajemy od razu!

Polecamy: Jak zrobić warzywne chipsy?