Chleb żytni z siemieniem lnianym

Przygotować rozczyn ze świeżych drożdży, rozpuszczając je w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Poczekać, aż urosną.
/ 23.02.2009 11:23

Składniki

  • 800 g mąki żytniej,
  • 50 g świeżych drożdży,

  • 1 jajko,
  • ciepła woda,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soli,
  • pół szklanki siemienia lnianego,
  • białko jajka do posmarowania,
  • garść ziarenek dyni

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn ze świeżych drożdży, rozpuszczając je w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Poczekać, aż urosną.

Dodać mąkę, sól, jajko, oliwę z oliwek, siemię lniane w razie potrzeby wodę – i rozrobić ciasto ugniatając długo i wtłaczając w nie powietrze.

Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez kwadrans, po tym czasie jeszcze raz je ugnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około dwie godziny.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, uformować dowolny kształt, posmarować białkiem i ozdobić pestkami dyni.
Piec w 180 ° przez ok. 45 minut.